Sun ULTRA 1 NVRAM “csere”

Van nekem egy ULTRA-1-es masinériám amiben úgy adódott, hogy lemerült az NVRAM akksija. Most volt egy kis időm, így gyorsan összeraktam használhatóvá. Az illendő az lett volna, hogyha kicserélem a komplett NVRAM-ot de úgy gondoltam inkább megbuherálom. Leírás volt is a neten gazdagon. Miket is kellett csinálni?

  1. Hozzáférni a csatlakozáshoz ahova be tudjuk kötni a saját áramforrásunkat.
  2. Előállítani 3V-ot az NVRAM részére.
  3. Felkonfigolni az NVRAM-ot
  4. +1: csinálni egy soros kábelt a terminálnak.

Hozzáférni a csatlakozáshoz

Amire szükségünk lesz ehhez

  • éles kés

Az NVRAM-ot a gépet fedelét eltávolítva, jobb oldalon találjuk:

Minőségi közeli kép a még ép NVRAM-ról. 🙂

IMG_20181206_195510

Távolítsuk el (jobb esetben egy műanyag keretben van amin legalább fogás van) kicsit szorulni fog de ne sajnáljuk. Egyenesen felfele húzzuk. Kiszerelt állapotban:

NVRAM5

NVRAM5

NVRAM2

NVRAM2

Az aljáról kezdjük meg a kibontást:

NVRAM alulról 1

NVRAM alulról 1

Fordítsuk meg a chipet és bogarásszuk ki az epoxit (a tetején lévő jelölés átellenes oldalán, jelen esetben a képen a fenti rész (nem az ahol a 31-es van 🙂 ) az éles késsel úgy, hogy lehetőleg nem vágjuk le az ujjainkat (persze az NVRAM-ba se vágjunk bele). Sniccerrel megkezdeni volt nehéz aztán simán ment, közel a csatlakozóhoz esetleg kisméretű csavarhúzóval is lehet túrni. 🙂

NVRAM alulról 4

NVRAM alulról félig kibontva

Kibontva, jobb oldal a -, baloldal a +.

Áramforrás

Kerestem 2 db. 1.5V-os elemet, sorba kötöttem, így lett egy 3V-os pakkunk. Ezt szépen bekötöttem (ráforrasztottam) a megfelelő pólusra, szigszalaggal kicsit összerántottam és készen is vagyunk.

Elem sorba kötve

Elem sorba kötve

Kész "akkupack"

Kész “akkupack”

NVRAM visszarakva az alaplapra. Javasolt amúgy eltávolítani a komplett régi áramforrást. Ezt megtehetjük ha felülről a felét kifűrészeljük és óvatosan eltávolítjuk (segítség). Én ezzel nem törődtem.

NVRAM mod 1

NVRAM mod 1

NVRAM mod 2

NVRAM mod 2

 

Nagyjából ennyi. Értelemszerűen lehet CR2032-est használni, rendes tartó tokban így később lehet simán cserélni igény szerint.

Konfig

Már csak a konfigolás maradt hátra. Úgyis ki fog dobni a PROM-ba induláskor, panaszkodni fog, hogy nem jó az ethernet address (csupa FF lesz beállítva). Itt egy leírás. Röviden kb. ennyi:

A 8, 0, 20 az a SUN ID-ja az fix. Az utolsó 3 páros ami változhat. Én az NVRAM-on lévőt toltam be rá. Akár ez random is lehet. A második sorban a 80 az a gép ID-ja. A fent linkelt oldalon van egy lista, melyik géphez mi tartozik.

+1 Kábel készítés

Ezt csak röviden. VT420-as terminállal akarom használni a gépet, hozzá a DB25-DB25-ös kábelem meg egy modemhez volt. Szerencsére szerelhető így gyorsan átforrasztottam az alábbi kiosztás szerint:

This entry was posted in hardware, NVRAM, SUN and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *