Wow, thanks I’m cured

Minap frissítettem volna két pfSense tűzfalat. Az első az kapásból upgrade után ledöglött. Egész pontosan elindult (egy rakat hibaüzenettel), látszólag minden eszközét látta, pingelni nem lehetett, elérni nem lehett. Lokális konzolon bejelentkezve a hálózati interfaceeknek nem volt ip címük. Kézzel felkonfigurálva már jó volt. De semmit nem lehetett csinálni (nem ment a NAT, a proxy, semmi). Kézzel bár elindultak a serviceek (mondjuk a NAT akkor sem ment, de a tűzfal is köhögött), de restart után mindent elfelejetett.

A hibaüzenet pedig a következő volt:

[31-Oct-2018 17:59:32 Europe/Budapest] PHP Fatal error:  Uncaught Error: Cannot use string offset as an array in /etc/inc/upgrade_config.inc:5499
Stack trace:
#0 /etc/inc/config.lib.inc(378): upgrade_174_to_175()
#1 /etc/rc.bootup(121): convert_config()
#2 {main}
thrown in /etc/inc/upgrade_config.inc on line 5499

Nézegettem a scriptet kb. annyira jutottam, hogy 2+2=5.

Majd pfsense subredditen találtam meg a megoldást. Az IPSec phase 1 konfigja tesz keresztbe az upgradeenek. Miután IPSecem nincs (lehet próbálkoztam vele régebben az maradt meg féig), töröltem a phase1 részt, nyomtam egy rebootot és megjavult.

Itt

 

Mókafaktor: nyomtam egy konfig backupot, hogy mégis mi a különbség:

2d1
<       <phase1></phase1>

 

 

This entry was posted in FreeBSD, pfSense and tagged , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Wow, thanks I’m cured

  1. Peter says:

    Hi,

    Thanks, This bit be too today. I found You via google, your reddit link gave me the confidence to perform my very first manual edit of the pfsense configuration file.

    Your advice brought my firewall back to life.

    /Peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *